Eltakst bolig

El-sikkerhet Midt Norge

Hvorfor eltakst?

En bolig der det elektriske anlegget ikke har blitt sjekket på en stund kan være en potensiell brannfelle og farlig for brukere. Om du ikke har gjort dette på en stund og det lokale eltilsynet heller ikke har vært hos deg på en stund bør du absolutt vurdere eltakst.n

Større trygghet ved boligsalg

Ved mange boligsalg i dag velger eier å foreta en tilstandsanalyse etter NS 3600. Du bør i den forbindelse ogsa ta en takst av ditt elektriske anlegg og legge til dette til den andre taksten.

Målet er å redusere konfliktnivået ved omsetning av bolig. Standarden skal gjøre eierskifte mer betryggende og sikkert både for selger og kjøper gjennom best mulig informasjon om boligens kvaliteter og mangler.

Den krever blant annet at eventuelle utbedringsbehov og tiltakskostnader knyttet til boligen  og det elektriske anlegget skal synliggjøres.

– Bolighandelen er vårt livs viktigste handel. Vi er sikre på at standarden vil gi forbrukerne, både kjøper og selger, større trygghet i bolighandelen, sa forbrukerrådet da standarden ble lansert i 2013 .

NS 3600 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig beskriver hva som skal undersøkes, når det gjelder våtrom, kjøkken, vinduer, tak, kledning, skjevheter på gulv, drenering, grunnforhold etc.

Eltakst etter NS 3600 vil være langt grundige enn det som i dag kalles Elkontroll Bolig. Dette vil gi potensielle kjøpere nødvendig informasjon om tilstanden til det elektriske anlegget før budrunden og vil kunne virke som et godt dokument om det skulle oppstå eierskiftetvist.

Det er for mange boligsalg som fører til eierskiftetvist. Dette har selvsagt mange forskjellige årsaker, men ofte er feil på det elektriske anlegget det som oppdages sist. En boligsalgsrapport med høy kvalitet vil derfor med stor sannsynligvis sørge for at potensielle kjøpere får et bedre beslutningsgrunnlag og at en tvist blir enklere.